9 marca 2013

Zupa z zielonej soczewicy

Można powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miałam pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :)


Składniki:

2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek
150 g zielonej soczewicy
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
pół szklanki suchego makaronu
duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mrożona)
1 cebula
1 mały por
ziele angielskie
liść laurowy
rozmaryn
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy.
3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości.
4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i rozmarynem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. zapowiada się obiecująco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować z zielonej, bo wygląda smakowicie, -ja niedawno wstawiałam z czerwonej ,a z takiej jeszcze nie gotowalam-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!