Można powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miałam pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :)
Składniki:
2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek
150 g zielonej soczewicy
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
pół szklanki suchego makaronu
duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mrożona)
1 cebula
1 mały por
ziele angielskie
liść laurowy
rozmaryn
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy.
3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości.
4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i rozmarynem.
Smacznego!!!
zapowiada się obiecująco:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować z zielonej, bo wygląda smakowicie, -ja niedawno wstawiałam z czerwonej ,a z takiej jeszcze nie gotowalam-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń