Zazwyczaj kaszę jaglaną jadam w wersji na słodko. Ale u Patrycji znalazłam ten przepis na pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maślance...trochę się go obawiałam, ale wyszło delikatne i miękkie :) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku, a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne!
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
pół łyżeczki soli
maślanka - ile zabierze ciasto
Farsz:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
400 g białego sera
1 duża cebula
4 plastry wędzonego boczku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę opłukać, w garnku zagotować 3 szklanki wody, osolić, na wrzącą wodę wrzucić kaszę i gotować do miękkości (ok.20 minut). Odstawić do ostudzenia. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
2. Ostudzoną kaszę wymieszać z serem oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
3. Przepisać mąkę, dodać sól i stopniowo dodawać maślankę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami.
Smacznego!!!
Ciasto na maślance brzmi ciekawie, muszę spróbować:) Nadzienie zresztą też bardzo fajne, nie jadłam takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam, kasza i ser? może być dobre:)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie jest naprawdę pyszne!!!
UsuńPierogi zrobione ciasto zmieniłam na mąkę pszenną i orkiszową z pełnego przemiału są dobre i bardzo sycące
OdpowiedzUsuńWow,jestem pod wrażeniem, że przepis tak szybko został wykorzystany!
UsuńPozdrawiam!
Nie jadłam jeszcze takich pierożków, a wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńa jak zamrozić pierogi? czy ugotowane czy surowe lepiej?
OdpowiedzUsuńJeśli już mrożę to gotowane, po ugotowaniu studzę, przekładam do naczynia plastikowego i polewam odrobiną oleju i delikatnie mieszam, by pierogi się w nim obtoczyły. Dzięki temu nie będą sklejone.
Usuńmuszę wypróbować, może jutro, albo lepiej w sobotę bo ja pierogi robię zawsze z moją małą kuchareczką
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie i daj znać, czy smakowały. Mi takie pierogi staropolskie baaardzo smakowały.
Usuń