5 marca 2013

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Zazwyczaj kaszę jaglaną jadam w wersji na słodko. Ale u Patrycji znalazłam ten przepis na pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maślance...trochę się go obawiałam, ale wyszło delikatne i miękkie :) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku, a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne!


Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
pół łyżeczki soli
maślanka - ile zabierze ciasto

Farsz:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
400 g białego sera
1 da cebula
4 plastry wędzonego boczku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kaszę opłukać, w garnku zagotować 3 szklanki wody, osolić, na wrzącą wodę wrzucić kaszę i gotować do miękkości (ok.20 minut). Odstawić do ostudzenia. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
2. Ostudzoną kaszę wymieszać z serem oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
3. Przepisać mąkę, dodać sól i stopniowo dodawać maślankę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami.

Smacznego!!!

  

10 komentarzy:

  1. Ciasto na maślance brzmi ciekawie, muszę spróbować:) Nadzienie zresztą też bardzo fajne, nie jadłam takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. takich jeszcze nie jadłam, kasza i ser? może być dobre:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie połączenie jest naprawdę pyszne!!!

      Usuń
  3. Pierogi zrobione ciasto zmieniłam na mąkę pszenną i orkiszową z pełnego przemiału są dobre i bardzo sycące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow,jestem pod wrażeniem, że przepis tak szybko został wykorzystany!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Nie jadłam jeszcze takich pierożków, a wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak zamrozić pierogi? czy ugotowane czy surowe lepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli już mrożę to gotowane, po ugotowaniu studzę, przekładam do naczynia plastikowego i polewam odrobiną oleju i delikatnie mieszam, by pierogi się w nim obtoczyły. Dzięki temu nie będą sklejone.

      Usuń
  6. muszę wypróbować, może jutro, albo lepiej w sobotę bo ja pierogi robię zawsze z moją małą kuchareczką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie i daj znać, czy smakowały. Mi takie pierogi staropolskie baaardzo smakowały.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!