Składniki:
300-500 ml zakwasu na żurek - w zależności jak kwaśny barszcz preferujemy
1-2 laski kiełbasy do żurku
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
majeranek
przyprawy (np. do żurku)
wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)
woda
sól
śmietana + mąka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone. Dorzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
2. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną na dowolne kawałki kiełbasę i nadal gotujemy.
3. Do wywaru dodajemy żurek - ilość wedle smaku i uznania. Doprawiamy solą, majerankiem i innymi przyprawami. Miażdżymy ząbki czosnku i również dodajemy do żurku. Zagotowujemy i uważamy, by nie wykipiał.
4. Jeśli ktoś lubi zabielany żurek, to na koniec dodajemy do żurku 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną wody dokładnie razem wymieszane.
5. Żurek podajemy z pokrojonymi wędlinami, gotowanym na twardo jajkiem, chudym białym serem lub serem "gomółką".
Smacznego!!!
mmmm żurek my go tak samo lubimy jak ty:)
OdpowiedzUsuńU mnie żur juz się kisi, więc niedługo też będę gotować. To ulubiona zupa mojego męża, więc to obowiązkowe danie na naszym stole na co dzień i od święta:)
OdpowiedzUsuń22.03.2013 g.17.30 chmmm ja tez zurek robie sam nic trudnego jest wspanialy
OdpowiedzUsuń