3 udka
200 g ryżu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 szklanki wody
2 kostki rosołowe
przyprawa do drobiu
olej
Sposób przygotowania:
1. Udka umyć, przekroić na połówki. Obsypać przyprawą do drobiu i smażyć na oleju przez 15 minut.
2. Obrane warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Wmieszać ze suchym ryżem.
3. Kostki rosołowe rozpuścić w 4-ch szklankach wody.
4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem reszta ryżu. Całość zalewamy bulionem.
5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę.
6. Ryż i mięso podajemy z surówkami.
I pyszne danie zrobione. Zachwyci niejednego smakosza:)
Smacznego!!!
potwierdzam,danie bardzo smaczne i w sumie samo się robi, już nie raz korzystałam z tego przepisu
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo zachecajaco =)
OdpowiedzUsuńTak, nic tylko robić :) Zachęcam do wypróbowania - danie jest pyszne i lekkie.
Usuńbardzo fajne to danie, kusi mnie, więc chyba wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj - polecam gorąco!
UsuńDzisiaj robie to na obiad ,ale zamiast udek dalam paleczki z kurczaka
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakuje. Z pałkami też będzie pyszne!
UsuńWŁAŚNIE WSTAWIŁAM dodałam od siebie sporo pora biała część żeby zaostrzył smak;p już wiem ,ze palce lizać;p
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego obiadu!
UsuńAniu , dziekuję za przepis.Wszystkim Twoim czytelnikom polecam ten sposób na obiad.Po prostu pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
całe danie juz zamkniete w naczyniu, czeka tylko az sie dobrze wypiecze:)) pachnie wybornie , cos czuje ze dziś mąż bedzie wyjątkowo zadowolony :) Pozdrawiamy cieplutko /Ola i Pawel
OdpowiedzUsuńNo i jak smakowało? Mam nadzieję, że dobrze :)
UsuńPstrykaj Olu fotki i wysyłaj na maila :)
Pozdrowienia dla Was gorące! :*:*:*
Najpyszniejszy jest ryż z tego dania. Pozdrawiam Kate
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ryż jest wyjątkowo pyszny, bo zawiera wszystkie smaczki dania.
UsuńPozdrawiam