Składniki:
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko (lub 2 żółtka)
200 g zimnego masła lub margaryny
szczypta soli
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Nadzienie jabłkowe:
6-7 jabłek
cynamon
2 łyżki cukru
bułka tarta
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto kruche, margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą, dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.
2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Dokładnie mieszamy też składniki kruszonki.
3. Foremki na babeczki smarujemy olejem lub masłem, wylepiamy ciastem. Nakładamy jabłka i posypujemy kruszonką.
4. Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok 15-20 minut (w zależności od piekarnika).
5. Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy z foremek.
Smacznego!!!
mmmm ;]
OdpowiedzUsuńmoje smaki, zdecydowanie !
Bardzo fajne babeczki, ale akcja BABKA I BABECZKI ma na celu zebranie innych babek, takich piaskowych itp...Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńSzkoda, bo nie ma o tym mowy w opisie akcji jakie te babki czy babeczki dokładnie mają być...
UsuńFakt, moja wina, że nie napisałam dokładniej o tym..ale jeszcze jest sporo czasu, więc zapraszam ponownie do akcji.
UsuńDziękuje, coś się znajdzie :)
Usuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką babeczkę :) szkoda że nie mam ręki do pieczenia :) Na razie robiłam sos pieczarkowy z twojego przepisu ( no może troszkę zmodyfikowałam:)) ale wyszedł pyszny.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wykorzystałaś choć jeden przepis :) Może kiedyś na inne przyjdzie pora? Zachęcam i pozdrawiam!
UsuńAniu śliczne babeczki, przypominają mi czasy dzieciństwa :))
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie kolejnego wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
pycha!:) też czasem robię z jabłkiem, ale bez kruszonki wtedy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka pod każdą postacią, a te babeczki wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń