Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa zielona:
1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)
3 budynie śmietankowe
Masa śmietankowa:
500 ml śmietany 30%
1 zielona galaretka (dowolna)
Dodatkowo:
2 opakowania delicji
2 zielone galaretki
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec 2 łyżki oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut.
2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim budynie, resztę zagotowujemy, jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.
3. Delicje układamy na zielonej masie czekoladą do góry.
4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Masę wykładamy na delicje.
5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody). Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową.
6. Ciasto schładzamy przed podaniem.
Smacznego!!!
Słyszałam że jest pyszne to ciasto. Pięknie Ci wyszło.
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie i do tego efektownie wygląda :)
UsuńUdało ci się to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, rzeczywiście jak dobrze wygląda tak i świetnie smakuje :)
UsuńJakie wysokie Ci wyszło. Smakowicie wiosenne:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Ciasto piekłam w dużej blaszce 24X35 cm i byłam zaskoczona, że tak ładnie wygląda!
UsuńShreka jadłam już kilka razy. Ciasto to jest pyszne i faktycznie takie wiosenne.
OdpowiedzUsuńPychota, polecam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne te ciasto.już kilka razy robiła tego shreka i dobrze mi wychodzi.super smaczne.polecam zrobić.:-) l
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam też inne przepisy :)
Usuńwybrałam Twój przepis ale nieco go zmieniłam i tak ze shreka zrobiła mi się Fiona
OdpowiedzUsuńHaha a mi kiedyś wyszła barbi :) Bo użyłam różowego soku i galaretki :)
UsuńTen przepis warto wypróbować, jest ciekawy a i wyglądem przyciąga:-) jestem poczatkująca kuchareczka i lubię nowe smaki w kuchni. Dzieciom i mężowi który jest lasuchem zapewne posmakuje. Pozdrawiam autorkę tego cuda
OdpowiedzUsuńMama nadzieję, że zrobisz to ciasto i będzie Wam wszystkim smakować. Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam!
UsuńWykorzystałam ten przepis i jest genialny! Wszystkim bardzo smakowało
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało! Pozdrawiam!
Usuńwygląda świetnie! :O zamierzam jutro upiec! :) jeszcze tak dla pewności - przepis jest na duża blachę?
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam w blaszce 24x36 cm :) Polecam Shreka - jest pyszny :)
Usuńjakby to moja córcia rzekła "pychota"
OdpowiedzUsuńMożna również eksperymentować kolorami . Zawsze wychodzi znakomite . Brawa dla anaz.
OdpowiedzUsuńDokładnie - z różowych wyjdzie nam np. barbi :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
ciasto shrek naprawdę jest pyszne polecam!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam i pozdrawiam!
UsuńA ja mam pyt. dot. tej zielonej masy. Wszystko robiłam zgodnie z opisem, a jednak masa niebardzo zgęstaniała i po 12h jako jedyna rozpływała się :/ Co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńM.K.
Skoro robiłaś zgodnie z przepisem, to nie wiem czemu masa popłynęła. Bardzo mnie to dziwi, bo zielona masa szybko gęstnieje po ugotowaniu z budyniami, a po wystudzeniu jest super stężała. Nie wiem, co zrobiłaś nie tak...
UsuńByć może powinnam dłużej ją gotować. Spróbuję następnym razem.
UsuńDzięki szybką odp
M.K.
Jest przy tym trochę pracy ale ciasto jest fantastyczne ! Bardzo je lubię :) Pychotka
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu ale masa ze śmietaną mi spłynęła :( coś chyba zrobilam źle :(
OdpowiedzUsuńTo jedno z ciast do ktorych wracam najczesciej. Nigdy masa mi nie splynela... Szkoda, ze nie wyszlo... Ale nie zrazaj sie :-)
UsuńWitam jakie delicje najlepiej dodać?
OdpowiedzUsuńTakie jakieś lubisz. Ja akurat kupuje w Biedronce. Smak wedle upodobania.
Usuń