10 lutego 2012

Kora orzechowa

Hmm, więc tak. Przedstawiłam Wam dotychczas kilkanaście ciast, spośród których były już moje dwa ulubione: cappuccino i 3 bit. A teraz pora na moje trzecie ulubione ciasto - korę orzechową. Moja mama robi ją właściwie w każde Święta, dlatego kojarzy mi się z bardzo odświętnym wypiekiem. Przepis mam od mamy.

Składniki:

Ciasto (blaszka 33x23):
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 100g wiórków koksowych
  • 100g włoskich orzechów mielonych
  • 100g włoskich orzechów siekanych
  • 100g rodzynek
  • 150g cukru (niepełna szklanka)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z brzoskwiń + woda (płynu ogólnie powinno być 2 szklanki)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • z łyżeczka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • mleko
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe, morelowe lub pomarańczowe
  • 1 duża paczka delicji (lub 2 tradycyjne)

Sposób przygotowania:

1. Robimy ciasto: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mieszamy dokładnie i wsypujemy orzechy, rodzynki, kokos, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. Wykładamy do blaszki i pieczemy "do suchego patyczka".
2. Przygotowujemy krem: do soku z brzoskwiń (z puszki) dolewamy tyle wody aby było 2 szklanki płynu. Gotujemy. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy budynie, mąkę i odrobinę mleka i wszystko starannie mieszamy. Wlewamy mieszankę na gotujący się sok. Powstanie nam budyń do przyrządzenia kremu. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy i dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli krem wyszedł nam za rzadki nie ma co się martwić - wystarczy go wstawić do lodówki i pięknie stężeje.
4. Galaretki rozpuszczamy w 500-600 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Przekładamy ciasto. Można to zrobić na dwa sposoby : 

I sposób (od dołu):

  • ciasto
  •  połowa kremu delicje (układamy je galaretkami do dołu, a wierzch nasączamy zimną kawą i spirytusem, ewentualnie mocnym naparem z herbaty) 
  • reszta kremu 
  • brzoskwinie z puszki pokrojone w plastry 
  • tężąca galaretka

II sposób - ciasto należy przekroić na dwa blaty, a krem podzielić na 3 części, z czego ostatnia część kremu może być niewielka - do posmarowania wierzchu ciasta

  • ciasto
  • krem
  • delicje (układamy je galaretkami do dołu, a wierzch nasączamy zimną kawą i spirytusem, ewentualnie mocnym naparem z herbaty)
  • krem
  • ciasto 
  • cienka warstwa kremu
  • brzoskwinie z puszki pokrojone w plastry
  • tężąca galaretka

Oba sposoby są przedstawione za zdjęciach. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, w lodówce. 

Smacznego :) 




4 komentarze:

  1. znam i lubię :), pysznie Ci wyszła ta kora

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda. Przepyszna słodkość :).

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomite ciasto właśnie robiłam , pycha!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że smakuje. To może jakaś fotka do galerii?
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!