15 lutego 2012

Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym

To dopiero pomysł na super pyszny obiad! Na początku myślałam, że udka mi się nie zarumienią, ale w końcowej fazie pieczenia zarumieniły się na piękny miodowy kolor.


Składniki:

4-6 niedużych udek
8 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu
pół cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

1. Wymieszać posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, miód, imbir i ocet. Z udek ściągnąć skórę. Udka włożyć do marynaty na kilka godzin.
2. Całość zapiekać w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią. Piec w 200 st. C przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia odsłonić udka, by się przyrumieniły.


Smacznego :)

Źródło: Kwestia smaku
 Kurczak i spółka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!