7 lutego 2012

Drożdżowa leniwa baba z ananasem

W taką mroźną zimę takie ciasto drożdżowe to prawdziwy skarb. Przepis znalazłam na blogu Okruszki. Wyszło wyśmienite!


Składniki:

50g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy lub olejek waniliowy do smaku
2 jajka
pół kostki masła
pół kilo mąki

Kruszonka:
50g mąki
2 łyżki cukru
30g zimnego masła

+ puszka ananasa

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce układamy kolejno: rozdrobnione drożdże, cukier, roztrzepane jajka, masło starte na tarce i zalewamy bardzo ciepłym mlekiem. Nie mieszamy! Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 4 godziny w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, mieszamy najpierw drewnianą łyżką i chwilę zagniatamy ciasto ręką. Ciasto jest luźne. Odstawiamy ciasto na chwilę (10 minut wystarczy).
3. W międzyczasie z podanych składników robimy kruszonkę.
4. Ciasto wykładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy kawałki ananasa (wcześniej odsączamy krążki ananasa na papierze, by nie było w nich za dużo soku i dowolnie kroimy). Na owoce rozkładamy kruszonkę.
5. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 45 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku (u mnie 15 minut).



SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Pięknie wyrośnięte, musi smakować super, z gorąca popitką ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. szybki sposób na drożdżówę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, tak wyrosła jak nigdy :) naprawdę udany przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!