Te placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!
Składniki (na ok. 10 sztuk):
1 cukinia (u mnie 300 g)
4 ziemniaki
1 mała cebulka
2 jajka
4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
1 łyżka otrąb
1 łyżka łuskanego słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody.
2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii.
3. Cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli ciasto jest za wolne, to należy dodać mąki.
4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem.
Smacznego!!!
A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii:
Obiady:
Złote placuszki z cukinii
Zielone placuszki z cukinii
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami
Leczo z cukinią i kiełbasą
Mięso mielone z cukinią i pieczarkami
Zupa-krem z cukinii i ziemniaków
Przetwory:
Leczo z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii i papryki
Cukinia waniliowa
Pasztet z cukinii
Widzę, że na blogach zaczyna królować cukinia. Mniam!
OdpowiedzUsuńZ orzeźwiającym tzatziki muszą smakować idealnie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
mniam aż zgłodniałam :) muszą być pycha !!! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie te placuszki wyglądają i pewnie tak smakują,tylko tak się zastanawiam,czy ziemniaki nie są jeszcze zbyt wodniste.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Moje zdecydowanie były bardzo dobre do robienia placuszków. Ale nie wiem co to za gatunek...
UsuńOstatnio robiłam placuszki z cukinii i je pokochałam, są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają i muszą wyśmienicie smakować. Takich jeszcze nie jadłam. Robię z cukinia i żółtym serem. Ale Tw na pewno do usmażenia w najbliższym czasie!:) Co rusz chcę coś od Ciebie małpować, tylko kiedy na to wszystko znaleźć czas:). Pozdr A
OdpowiedzUsuńMałpowanie nie jest złe :) Pozdrawiam!
Usuńmniam!:) u mnie też dziś cukinia ale faszerowana:) takie placuszki też robię:D
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł, zapisuję:)
OdpowiedzUsuń