Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
300 g truskawek
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.
2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.
3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.
4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.
Smacznego!!!
Bardzo lubię maślankowe. Szybko się robi i smakuje świetnie. U nas truskawek już końcówka i już takie smaczne nie są.
OdpowiedzUsuńTe truskawki, które ostatnio kupiłam były najsłodsze ze wszystkich! Dlatego część wylądowała w tym pysznym cieście!
UsuńMaślankowe ciasto jest bardzo smaczne, a w połączeniu z truskawką to już dopiero :) super :)
OdpowiedzUsuńJest pyszniutkie, zapraszam do spróbowania!
Usuńu mnie też, uwielbiam je
OdpowiedzUsuńRzeczywiście u nas dziś królują te same ciasta!
UsuńLubię Twoje przepisy, są takie domowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!! W końcu to jedzonko przyrządzone w domu :)
UsuńPyszne ciasto :) na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Mama nadzieję, że się nie zawiedziesz!
Usuńwłaśnie dziś je zrobiłam,jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje!
UsuńPozdrawiam i zapraszam do Galerii Czytelników :)
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńA ciasto - palce lizać! :)
Dziękuję za skorzystanie z przepisu!
UsuńPozdrawiam!
Właśnie moje się piecze, tylko zamiast maślanki dodałam dwa małe jogurty naturalne :)
OdpowiedzUsuń