28 lipca 2013

Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie

Kolejna receptura Jakuba Kuronia z tygodniowych inspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe!  Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki.


Składniki:

2 piersi z kurczaka

Marynata:
150-200 ml jogurtu naturalnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki curry
chilli do smaku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.
2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku (180st.C) lub smażymy na patelni grillowej (ja robiłam na patelni).
4. Szaszłyki najlepiej smakują z tzatziki i surówką.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają:) bardzo lubię dania:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak spojrzałem na zdjęcie i przeczytałem składniki to pomyślałem, że robisz te szaszłyki jak ja shoarmę z kurczaka. Dopiero gdy dotarłem do opisu zorientowałem się, że na kurczakach zalega tzatziki. Dotychczas miałem okazję skosztować tylko "torebkowego" cacyki, i nie za bardzo mi podeszło, ale zrobię według Twojego przepisu i może się przekonam. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam domowy sposób na tzatziki - bije inne torebkowe na głowę!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!