Kolejna receptura Jakuba Kuronia z tygodniowych inspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe! Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
Marynata:
150-200 ml jogurtu naturalnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki curry
chilli do smaku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.
2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku (180st.C) lub smażymy na patelni grillowej (ja robiłam na patelni).
4. Szaszłyki najlepiej smakują z tzatziki i surówką.
Smacznego!!!
pysznie wyglądają:) bardzo lubię dania:D:D
OdpowiedzUsuńJak spojrzałem na zdjęcie i przeczytałem składniki to pomyślałem, że robisz te szaszłyki jak ja shoarmę z kurczaka. Dopiero gdy dotarłem do opisu zorientowałem się, że na kurczakach zalega tzatziki. Dotychczas miałem okazję skosztować tylko "torebkowego" cacyki, i nie za bardzo mi podeszło, ale zrobię według Twojego przepisu i może się przekonam. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam domowy sposób na tzatziki - bije inne torebkowe na głowę!
Usuń