Dzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić dżem/ gęstą galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego.
Składniki:
pulpa owocowa po robieniu soku
cukier (u mnie ok.1,5 kg)
1 żel-fix (czarna porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny)
Sposób przygotowania:
1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto).
2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną.
3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam!
Smacznego!!!
Pyszne wykonanie i zawsze wysmienita do deserów ;)
OdpowiedzUsuńmoje kochane porzeczki!:)na zimę idealna do przełożenia ciasta:)
OdpowiedzUsuńŻel-fix jest bardzo niezdrowy. Porzeczka ma dużo pektyn i wystarczy zwykły cukier, żeby zrobić prawdziwą galaretkę.
OdpowiedzUsuńZ porzeczek zrobiłam najpierw sok więc dużo pektyny poszło z sokiem. Dlatego użyłam żelfixu. Nie jestem jego przeciwniczką. Ale zawsze można je zastąpić pektyną.
Usuńczy można kupić pektynę? jeśli tak to jak się to w sprzedaży nazywa?
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście kupić - pod taką nazwą jaką posiada - czyli pektyna :)
Usuń