9 lipca 2013
Dżem z truskawek i jagód
Składniki:
80 dag truskawek
20 dag jagód
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
1 żel-fix (lub koniturex)
Sposób przygotowania:
1. Umyte owoce rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
2. Owoce stawiamy na gazie, dodajemy konfiturex i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców). Gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 minut).
4. Gorący dżem przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem lub przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Dżemów raczej nie pasteryzuję. Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiki "dżemówki".
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna propozycja, połączenie jagód i truskawek jest niezwykle smakowite, choć zauważyłam, że nie dodajesz cukru, czyli samo zdrowie ;) !
OdpowiedzUsuńCukier dodaję, jest podany w przepisie, ale w ilości do smaku, a nie żeby smakowało samym cukrem :)
Usuńświetne połączenie:) musiał smakować cudnie:)
OdpowiedzUsuńpyszny!
OdpowiedzUsuń:)
dziękuję za dołączenie go do Jagodowo Nam 5!
idealne na zimę, sklepowe dżemy absolutnie nie dorównują tym domowym :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze! Od dawna nie kupuję żadnych dżemów.
Usuń