Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.
Składniki (robiłam z połowy tej porcji):
80 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
4 jajka
12 dag tłuszczu (u mnie margaryna)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.
2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.
3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).
4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.
5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy.
Polecam!
Smacznego!!!
A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie:
Kruche ciasteczka z bezą
Kruche wykrawane ciasteczka
Pierniczki świąteczne - miękkie
Pierniki lukrowane
Torciki warszawskie
Ciasteczka Klementynki
Ciasteczka orzechowe
Wafle mleczne
Wafle kajmakowe
Wafle kakaowe z aromatem rumowym
Super wyglądają, muszę się sama zabrać i w końcu zrobić pierniczki, tylko czas :(
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńile słodkości:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka i swietny wybór dla każdego ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do korzystania z przepisów :)
UsuńU mnie też ostatnio piernikowo. Teraz przede mną lukrowanie. Moje pierniczki tez wyszły mięciutkie i bardzo podobne do Twoich, mimo, że przepis inny:)
OdpowiedzUsuń