Jeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą).
Składniki:
mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek
1 papryka
1 duża cebula
20 dag pieczarek
sól, pieprz
siekana pietruszka lub seler
1 niepełna szklanka wody
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.
2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości.
3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.
4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych ziół.
5. Podawać z kaszami lub ryżem.
Smacznego!!!
Ja również życzę udanego Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię i to dobry pomysł na wykorzystanie" wygotowanego" mięsa!
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, ze wygląda bardzo efektownie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proste, szybkie i co najważniejsze smaczne danie. Polecam:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!
Usuńto wyglada jak zyg! bleee
OdpowiedzUsuń