Kolejne już ciasto ze zbiorów siostry Anastazji, które Wam serdecznie polecam!
Składniki:
Spody miodowe (blaszka 36x24cm):
50 dag mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miody płynnego
2 łyżeczki sody
25 dag cukru pudru
10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany)
Krem:
1 szklanka mleka
10 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych)
1 galaretka (dowolny smak)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić.
2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.
3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.
5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Mmm, ta masa miodowa musi się wspaniale komponować. :) Lubię ciasta na bazie miodu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, IS
Wygląda wspaniale ;D Ostatnio robiłam delicje serowo-jabłkową.. Uwielbiam jabłka w takiej galaretce :D
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo pracowite :)
OdpowiedzUsuńObłędne
Wcale nie jest pracowite :) Polecam!
Usuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńAniu, pszczółko moja -Ty jesteś pracuś! Ciasto wygląda na bardzo smaczne- tego nie piekłam, ale na razie odpuszczam sobie, bo chyba ostatnio przejadłam się ciastami na bazie miodu i muszę odpocząć do piernika świątecznego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wieczornie!!!
Witam, to ciasto piekłam już jakiś czas temu :)
UsuńW adwencie daję sobie spokój z pieczeniem, też odpoczywam, wszak na Święta trzeba będzie coś upiec coś więcej:)
A na blogu będą się pojawiać te przepisy, których wcześniej nie udało mi się pokazać. Pozdrawiam serdecznie!
Ale pysznie to ciacho wygląda :-)
OdpowiedzUsuń