Dzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.
Składniki:
Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200 g schłodzonego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Krem:
1/2 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy.
2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.
3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.
4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń. Wszystko dokładnie miksujemy.
5. Krem przekładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy na kruche babeczki.
6. Gotowe babeczki można dodatkowo udekorować wedle uznania.
Smacznego!!!
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babeczki
OdpowiedzUsuń