3 grudnia 2013

Konfitura z mandarynek

Sezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę.


Składniki (proporcje na 1 kg owoców):

1,5 kg obranych mandarynek
cukier wedle uznania - w zależności od słodkości owoców
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu (pominęłam)

Sposób przygotowania:

1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek.
2. Do garnka wkładamy mandarynki i wodę. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. Na koniec dodajemy cukier wedle uznania.
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Można też konfiturę przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne.
4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!

Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. ale ciekawe:) czegoś takiego nie robiłam ani nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, bardzo ten przepis teraz mi się przyda, jutro robię, potrzebuję taką konfiturę teraz przed świętami.Dzięki.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno smakowite, ale to nie konfitura tylko dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam i musze przyznac ze po pierwsze mandarynka obrana z bialej błonki to praktycznie sama woda... po drugie na 2 kg mandarynek po obraniu zostalo ok 1 kg i dodaniu cukru jakies pol kg wyszedl ulep a nie dzem. Myslalam ze wyjdzie ożezwiajacy a wyszedl slodki kit i to jeden maly sloiczek. Raczej odradzam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam i wyszło pięć słoiczek może coś zamówiłam...

      Usuń
  5. A myślałam, że konfitura z kiwi, albo śliwki z czekoladą z eterno to już najdziwniejsze konfitury jakie widziałam i jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wykorzystalam wszystko czyli mandarynki ze skora, cukier I koniecznie alkochol np.wodka.
    Super

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zrobiłam i choć dodałam cukier i cytrynę zrobiło się gorzkie i nie wiem dla czego pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goryczka powstaje od białych skórek.

      Usuń
    2. Zgadza się. Dlatego, jak pisze w przepisie, należy dokładnie obrać je z białych błonek.

      Usuń
  8. Zrobiło się gorzkie bo trzeba pozbyć się pestek..... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. NA 6 KILO MANDARYNEK 4 SZKLANki WODY ZA DUZO - trzeba dlugo odparowywac.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!