Składniki (proporcje na 1 kg owoców):
1,5 kg obranych mandarynek
cukier wedle uznania - w zależności od słodkości owoców
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu (pominęłam)
Sposób przygotowania:
1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek.
2. Do garnka wkładamy mandarynki i wodę. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. Na koniec dodajemy cukier wedle uznania.
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Można też konfiturę przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne.
4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!
Smacznego!!!
ale ciekawe:) czegoś takiego nie robiłam ani nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo ten przepis teraz mi się przyda, jutro robię, potrzebuję taką konfiturę teraz przed świętami.Dzięki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
na pewno smakowite, ale to nie konfitura tylko dżem :)
OdpowiedzUsuńZrobilam i musze przyznac ze po pierwsze mandarynka obrana z bialej błonki to praktycznie sama woda... po drugie na 2 kg mandarynek po obraniu zostalo ok 1 kg i dodaniu cukru jakies pol kg wyszedl ulep a nie dzem. Myslalam ze wyjdzie ożezwiajacy a wyszedl slodki kit i to jeden maly sloiczek. Raczej odradzam.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam i wyszło pięć słoiczek może coś zamówiłam...
UsuńA myślałam, że konfitura z kiwi, albo śliwki z czekoladą z eterno to już najdziwniejsze konfitury jakie widziałam i jadłam :)
OdpowiedzUsuńJa wykorzystalam wszystko czyli mandarynki ze skora, cukier I koniecznie alkochol np.wodka.
OdpowiedzUsuńSuper
Ja zrobiłam i choć dodałam cukier i cytrynę zrobiło się gorzkie i nie wiem dla czego pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGoryczka powstaje od białych skórek.
UsuńZgadza się. Dlatego, jak pisze w przepisie, należy dokładnie obrać je z białych błonek.
UsuńZrobiło się gorzkie bo trzeba pozbyć się pestek..... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNA 6 KILO MANDARYNEK 4 SZKLANki WODY ZA DUZO - trzeba dlugo odparowywac.
OdpowiedzUsuń