Poza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości.
Składniki:
2-2,5 kg ogórków
9 szklanek wody
0,5 szklanki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)
Do każdego słoika wkładamy:
3-4 plasterki marchewki
0,5 łyżeczki gorczycy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.
2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.
3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Do tej pory kupowałam.. ale może zrobię dzięki Twojemu przepisowi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za bardzo dobry przepis.Tej zimy nie kupię już sałatki szwedzkiej,bo mam swoją dzięki Pani. Wypróbuję też sałatkę z czerwonej kapusty.Pozdrawiam ! Jollyco
OdpowiedzUsuńDziękuję - polecam obie sałatki, a ta z czerwonej kapusty jest moją ulubioną!
UsuńPozdrawiam!
Jest świetna w tym roku też zrobię tą z czerwonej kapusty. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo super, że posmakowała :) A tę z czerwonej kapusty bardzo polecam :)
UsuńPozdrawiam!
w żadnym z przepisów nie jest podane czy sól ma być kamienna gruba czy drobna spożywcza?
OdpowiedzUsuńJeśli nie pisze to znaczy, ze użyta jest zwykła sól spożywcza. Tylko do kiszonych używam kamiennej.
UsuńA wedlug Pani przepisu ta sałatka jest pikantna czy raczej łagodna?? Bo zastanawiam się nad tą ilością octu....lubię intensywne smaki :)
OdpowiedzUsuńWitam. Jeśli się zrobi wg oryginału czyli z 2 szklankami octu to wtedy jest pikantna i ma intensywny smak.
UsuńDrugą wersję robiłam już łagodniejszą bo nie lubię ostrych octowych sałatek.
Mam taki sam i mój jest lepszy
OdpowiedzUsuńskoro taki sam to nie moze byc lepszy :)
Usuńnigdy nie zrozumiem dlaczego to co najlepsze czyli sok z ogórkow jest wylewany i zastepowany czysa woda
OdpowiedzUsuńBo pozostawienie solanki, w której moczyły się ogórki sprawiłoby, że sałatka byłaby bardzo słona i po prostu niezjadliwa :)
UsuńA ja mamy pytanie - ile i jakich dużych słoików sałatki wyszło z tej ilości ogórķow ? :)
OdpowiedzUsuńWyszło mi 10 słoiczków o pojemności mniej więcej 250 - 300 ml.
Usuńprzy pasteryzacji...gotujemy 20 minut od zagotowania wody? cz w ogóle 20 minut?
OdpowiedzUsuńOgólnie 15-20 minut (w zależności od wielkości gara). Po zagotowaniu wystarczy 10 minut.
Usuńczy zalewamy goraca zalewa?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy można tą sałatkę zrobić z ogorkow szklarniowych? Tych długich?
OdpowiedzUsuńNie robiłam przetworów z ogórków szklarniowych. Prosze poszperać w internecie.
Usuń