Zaskakująco pyszne naleśniki, na które przepis znalazłam w książce Specjały kuchni domowej z Biblioteczki Poradnika Domowego. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jajka
Farsz:
20 dag półtłustego sera białego
2 jajka
2 łyżki masła
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 10-15 minut, po czym smażymy naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtka, masło, sól i pieprz oraz zieleninę. Ucieramy. Na koniec mieszamy z ubitą pianą z białek.
3. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon i smażymy na rumiano.
Smacznego!!!
Wspaniałe, zwłaszcza na piątkowe danie!
OdpowiedzUsuńNaleśniki, jeśli już z białym serem to raczej na słodko. Ale widzę, że również w takim wydaniu mogą sprawdzić się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWitam. Ile procent ma ser półtłusty do naleśników?
OdpowiedzUsuńZależy od producenta.
UsuńCzy to będzie trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuńMysle, ze nie.
Usuń