17 sierpnia 2014
Ciasto ucierane z morelami i kruszonką
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
160 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 400 g moreli
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru (może być waniliowy)
Sposób przygotowania:
1. Masło roztopić, lekko ostudzić.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.
4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
5. Na ciasto wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu.
6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch.
7. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 35 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: Moje ciacho
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniam! te morele w cieście... PYCHA!
OdpowiedzUsuńAniu bardzo Ci dziękuję za tak obfity udział w akcji. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńProszę :) Jeszcze coś się pojawi. Pozdrawiam!
UsuńWygląda wspaniale, muszę spróbować w najbliższej przyszłości.
UsuńApetycznie puchate :)
OdpowiedzUsuń