17 sierpnia 2014

Ciasto ucierane z morelami i kruszonką


Składniki:

4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
160 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 400 g moreli

Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru (może być waniliowy)

Sposób przygotowania:

1. Masło roztopić, lekko ostudzić.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.
4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
5. Na ciasto wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu.
6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch.
7. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 35 minut - do suchego patyczka.

Smacznego!!!

Źródło: Moje ciacho



5 komentarzy:

  1. mniam! te morele w cieście... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu bardzo Ci dziękuję za tak obfity udział w akcji. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę :) Jeszcze coś się pojawi. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wygląda wspaniale, muszę spróbować w najbliższej przyszłości.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!