W weekend nie było czasu na lepienie pierogów więc wykorzystałam przepis na pierogi w waflu. Robi się szybko i są równie syte jak tradycyjne pierogi.
Składniki:
pół kilo białego sera
70 dag ziemniaków
1 duża cebula
pieprz, sól
wafle (zużyłam dwa płaty)
1 surowe jajko
bułka tarta
odrobina mleka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pokruszony ser biały.
2. Cebulę siekamy w kosteczkę, smażymy na rumiano i dodajemy do ziemniaków i sera. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem.
3. Ciepły farsz rozsmarowujemy po waflach. Chwilkę czekamy, by wafle zmiękły. Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry grubości 1,5 cm. Każdy plaster panierujemy w jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju.
Pierogi w waflu? Nie słyszałam o takim sposobie, fajna sprawa!:)
OdpowiedzUsuńWidzę po raz pierwszy i bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńA Ja akurat robiłam te pierogi już jakieś kilka lat temu bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń