Dziś słodka propozycja :) Przepis dostałam od koleżanki Joli, która kiedyś przyniosła to pyszne ciacho do spróbowania :) Pychotka - gorąco polecam.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
pół litra mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
+ pół margaryny
Masa śmietankowa:
pół litra śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śnieżki
Dodatkowo:
Krakersy i herbatniki ( ilość zależy od blachy)
podgrzana masa kajmakowa z puszki (lub przygotowana wcześniej masa z mleka skondensowanego)
tarta gorzka czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników robimy i pieczemy biszkopt, studzimy.
2. Pół szklanki mleka odlewamy, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, masę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy, studzimy. Ucieramy przestudzoną masę z połową margaryny.
3. Ubijamy śmietanę z cukrem i śnieżkami aż będzie sztywna.
Przełożenie ciasta od dołu:
biszkopt
masa budyniowa
herbatniki
masa z mleka skondensowanego ( kajmakowa)
krakersy
bita śmietana
tarta gorzka czekolada
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Wygląda wprost obłędnie!
OdpowiedzUsuńJa tez dostałam ten przepis na ciasto od koleżanki, ale jeszcze go nie robiłam.Wygląda przepysznie :-0
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie wypróbować! Smakuje pysznie!
UsuńDopiero teraz odkryłam ten przepis na to ciasto i chciałabym go wypróbować, ale mam pytanie: Czy 6 łyżek mąki to nie za dużo jak na 3 jajka w przepisie na biszkopt? Myślę, że to wyjdzie za twardy biszkopt. Zwykle się daje ok. 1 łyżkę mąki na 1 jajko. :)
OdpowiedzUsuńTen biszkopt nie wychodzi twardy - to jeden z moich ulubionych przepisów na biszkopty :) Polecam! A jeśli się obawiasz, to można zawsze zrobić ze swojego własnego sprawdzonego przepisu. Pozdrawiam!
Usuń