19 stycznia 2012

Kotleciki rybne

Wprost przepadam za rybami, więc jak tylko znalazłam ten przepis od razu przystąpiłam do działania. Kotleciki przypadły nam do gustu i bardzo nam smakowały. Do ich przygotowania użyłam filetów z morszczuka, ale równie dobrze można użyć dowolnej innej białej ryby.


Składniki:

50-60 dag filetów z białej ryby
2 jajka
1 bułka
woda lub mleko
przyprawa do ryb
sól, pieprz
cebula
natka pietruszki
bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Ryby rozmrozić, zmielić w maszynce do mięsa.
2. Namoczyć bułkę w wodzie lub mleku ( ja moczę w mleku), dobrze odcisnąć, zmielić jak ryby.
3. Cebulę obrać, pokroić w większe kawałki i również zmielić.
4. Do masy rybnej dodać posiekaną natkę pietruszki, jajka i przyprawy. Farsz powinien być pikantny. Wszystko starannie wymieszać.
5. Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju.


SMACZNEGO :)

5 komentarzy:

  1. Taka kotlecikowa wersja może przekonać nawet tych, którym ryby są nie w smak. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryby i na pewno niedługo zjem je w takiej postaci jak wyżej

    OdpowiedzUsuń
  3. kotleciki wyglądają wybornie :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama kiedyś robiła rybne kotlety i niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!