Witam w Nowym Roku 2012! Wszystkiego co najlepsze! Noworoczne blogowanie zaczynam od niedzielnego rosołu. Rosół gości w wielu polskich domach, jedni go kochają, inni nienawidzą. Należę na szczęście do tej pierwszej grupy. I uważam, że nie ma to jak talerz gorącego rosołu w niedzielę :)
Składniki:
2 duże udka z kurczaka lub 5-7 skrzydełek
1 marchewka
1 pietruszka
2 suszone grzybki
1 nieduża cebula
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i odszumowujemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę opalamy nad zapalonym palnikiem gazowym. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki.
3. Do odszumowanego rosołu dodajemy warzywa, ziele, liść laurowy, duszony grzybek, kostki i gotujemy.
4. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem i posypujemy siekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO :)
wczoraj jadłam pyszny rosół, :)
OdpowiedzUsuńrosołek pycha :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Grzyby nie komponują mi się z rosołem. Przepis mojej babci, która wydawała obiady dla zamożnych ( 2 zł) przed wojną: Na 5 litrowy garnek: 2 udka kurze( ja daję bez skóry,)+ 20-30 dag wołowicy +3 marchewki+2 pietruszki+kawałek selera+kawałek pora+ 2 listki kapusty włoskiej+cebula prażona nad ogniem ( dla ładniejszego kolory), możę być tylko przekrojona na pół+ 1 duży ząbek czosnku+3-4 ziarna ziela angielskiego + 2-3 liście laurowe +sól do smaku+pieprz+ zamiast Maggi, gdzie tylko nazwa została dodaję dużą szczyptę lubczyka roztartego na dłoni. Zalewam woda i zostawiam sobie na wolnej kuchence ( mam elektryczną) przez ok 2 godz- w garnku wolno sobie pyka ). Rosół jest zwany penicyliną żydowską, jest wywarem mięsno - warzywnym. Proszę spróbować, zapewne zadowoli Pani wybredne podniebienie :) Smacznego :)
OdpowiedzUsuńRosół babci brzmi mi na bogato :)
Usuń