Składniki:
Na pulpety:
1 kg mięsa mielonego - dowolnego rodzaju
1 cebula
1 jajko
1 bułka
2-3 ząbki czosnku
włoszczyzna
pieprz, sól
Na sos koperkowy:
1 szklanka słodkiej śmietanki
pół szklanki startego żółtego sera
3 łyżki świeżego posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Namoczoną i odciśniętą bułkę dodać do mielonego mięsa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajko i dodać drobniutko pokrojoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy mięsnej uformować jednakowej wielkości pulpety.
2. Zagotować wodę z włoszczyzną, do gotującej się wody wkładać ostrożnie pulpety.
3. Ugotowane kulki przełożyć do żaroodpornego naczynia.
4. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Zalać sosem pulpety. Zapiec w piekarniku do momentu zgęstnienia i zrumienienia sosu.
SMACZNEGO :)
mniam, moja mama zawsze takie robi :)
OdpowiedzUsuńpycha :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
pychota!! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń