8 stycznia 2012

Pulpety zapiekane w sosie koperkowym

Zapraszam Was wszystkich na pulpety w sosie koperkowym. Przepis przypadł mi do gustu od pierwszego wypróbowania. Wynalazła go moja mama w zbiorach z przepisami siostry Anastazji.


Składniki:

Na pulpety: 
1 kg mięsa mielonego - dowolnego rodzaju
1 cebula
1 jajko
1 bułka
2-3 ząbki czosnku
włoszczyzna
pieprz, sól

Na sos koperkowy: 
1 szklanka słodkiej śmietanki
pół szklanki startego żółtego sera
3 łyżki świeżego posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

1. Namoczoną i odciśniętą bułkę dodać do mielonego mięsa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajko i dodać drobniutko pokrojoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy mięsnej uformować jednakowej wielkości pulpety.
2. Zagotować wodę z włoszczyzną, do gotującej się wody wkładać ostrożnie pulpety.
3. Ugotowane kulki przełożyć do żaroodpornego naczynia.
4. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Zalać sosem pulpety. Zapiec w piekarniku do momentu zgęstnienia i zrumienienia sosu.

SMACZNEGO :)

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!