Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem toffi:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 litra mleka
1 puszka masy kajmakowej
1 kostka margaryny
Bita śmietana:
pół litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
duża paczka herbatników - petitek
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Upiec, przekroić na pół.
2. Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń zmiksować najpierw z margaryną, a potem z masą kajmakową.
3. Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Przełożenie ciasta od dołu:
pół biszkoptu
połowa masy toffi
warstwa herbatników
bita śmietana
warstwa herbatników
połowa kremu toffi
pół biszkoptu
Wierzch ciasta dowolnie udekorować. Użyłam pozostawionej do tego celu masy toffi i posypki czekoladowej. Równie dobrze smakuje z polewą kakaową.
Smacznego :)
P.S. Dzisiaj zaczynam ferie zimowe więc odpoczywam na całego od pracy w szkole przez te dwa tygodnie!
Bardzo fajny poysł. Powiedz mi tylko, bardzo słodkie jest pewnie?
OdpowiedzUsuńA, no i na jakiej blaszce to robisz?
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam w blaszce 24x36 cm.
UsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin Aniu:) samych udanych wypieków!!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Jadzia H. :-)
ja jeszcze nigdy nie jadłam i nie robiłam tego ciasta - musze koniecznie spróbować!!
OdpowiedzUsuńCiasto jest umiarkowanie słodkie :) naprawdę bardzo dobre, używam blaszki 36x24cm :)
OdpowiedzUsuńI dziękuję Jadziu za życzenia :)
Z takim pysznym ciastem można świętować ! Wszystkiego najlepszego !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńto coś co może przypasować łasuchom u mnie w domu...sprawdzę i podzielę się efektami!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam to ciacho - myślę, że zadowoli każdego łasucha :))
Usuńjaka temp .pieczenia biszkopta i z jaka opcja w piekarniku??
OdpowiedzUsuń180 st. C, posiadam zwykły gazowy piekarnik bez dodatkowych opcji jak termoobieg i inne...
Usuńczas?
OdpowiedzUsuń30-40 minut - do suchego patyczka
Usuń