27 stycznia 2012

Ciasto 3 BIT

Od dawna krążą po blogach przeróżne przepisy na 3bita. Oto moja wersja tego ciasta. Przepis mam od koleżanki z pracy. Zdecydowanie to moje ulubione ciasto i wracam do niego kilka razy w roku. Dziś proponuję Wam to ciasto dlatego, że są moje urodziny :)


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem toffi:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 litra mleka
1 puszka masy kajmakowej
1 kostka margaryny

Bita śmietana:
pół litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Dodatkowo:
duża paczka herbatników - petitek

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Upiec, przekroić na pół.
2. Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń zmiksować najpierw z margaryną, a potem z masą kajmakową.
3. Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Przełożenie ciasta od dołu:
pół biszkoptu
połowa masy toffi
warstwa herbatników
bita śmietana
warstwa herbatników
połowa kremu toffi
pół biszkoptu

Wierzch ciasta dowolnie udekorować. Użyłam pozostawionej do tego celu masy toffi i posypki czekoladowej. Równie dobrze smakuje z polewą kakaową.


Smacznego :)
P.S. Dzisiaj zaczynam ferie zimowe więc odpoczywam na całego od pracy w szkole przez te dwa tygodnie!

14 komentarzy:

  1. Bardzo fajny poysł. Powiedz mi tylko, bardzo słodkie jest pewnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. A, no i na jakiej blaszce to robisz?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin Aniu:) samych udanych wypieków!!:)
    Pozdrawiam Jadzia H. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jeszcze nigdy nie jadłam i nie robiłam tego ciasta - musze koniecznie spróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest umiarkowanie słodkie :) naprawdę bardzo dobre, używam blaszki 36x24cm :)
    I dziękuję Jadziu za życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takim pysznym ciastem można świętować ! Wszystkiego najlepszego !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. to coś co może przypasować łasuchom u mnie w domu...sprawdzę i podzielę się efektami!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to ciacho - myślę, że zadowoli każdego łasucha :))

      Usuń
  8. jaka temp .pieczenia biszkopta i z jaka opcja w piekarniku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180 st. C, posiadam zwykły gazowy piekarnik bez dodatkowych opcji jak termoobieg i inne...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!