Wystarczy jakaś ciekawa marynata do mięsa i obiad gotowy. Lubimy udka na wszelkie sposoby i bardzo często je przygotowujemy.
Składniki:
- 1 kg udek drobiowych
Marynata:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 8 łyżek zimnej wody
- 3 płaskie łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 2-3 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
Sposób wykonania:
1. Udka namoczyć w wodzie przez 10-15 minut, po czym wyjąć i osuszyć. Można je pokroić na mniejsze porcje lub pozostawić w całości.
2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć nią mięso, po czym włożyć zamarynowane mięso do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Udka ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 st. C przez 1,5 godziny, w międzyczasie podlewać powstałym płynem z pieczenia mięsa.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!