Dziś danie z piekarnika - pożywne i szybkie ;-)
Składniki:
- 200 g suchej kaszy gryczanej
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g cukinii
- 180 g sera białego twarogowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- przyprawa gyros
- sól, pieprz
- 80 g sera żółtego
Sposób wykonania:
1. W garnku rozgrzać odrobinę oleju, wsypać suchą kaszę i chwilę uprażyć. Następnie wlać gorącą wodę (na 1 szklankę kaszy 2 szklanki wody). Dodać odrobinę soli i gotować do miękkości.
2. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na patelni.
4. Cukinię umyć, pokroić w kostkę wraz ze skórką i poddusić na patelni, tak aby trochę zmiękła, ale nadal była jędrna.
5. Do ugotowanej kaszy dodać mięso, cebulę, cukinię i wkruszyć ser biały. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w 180st.C przez 20-25 minut, przez pierwszą połowę pieczenia zapiekanka powinna być przykryta pokrywką lub folią.
Smacznego!!!
Kasza gryczana jest moją ulubioną. Spróbuję to danie z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńTo również i moja ulubiona kasza❤️
Usuń