25 marca 2021

Zapiekanka z kaszą gryczaną i kurczakiem

 Dziś danie z piekarnika - pożywne i szybkie ;-)

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy gryczanej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 180 g sera białego twarogowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej 
  • przyprawa gyros
  • sól, pieprz
  • 80 g sera żółtego

Sposób wykonania:

1. W garnku rozgrzać odrobinę oleju, wsypać suchą kaszę i chwilę uprażyć. Następnie wlać gorącą wodę (na 1 szklankę kaszy 2 szklanki wody). Dodać odrobinę soli i gotować do miękkości.

2. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 

3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na patelni. 

4. Cukinię umyć, pokroić w kostkę wraz ze skórką i poddusić na patelni, tak aby trochę zmiękła, ale nadal była jędrna. 

5. Do ugotowanej kaszy dodać mięso, cebulę, cukinię i wkruszyć ser biały. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w 180st.C przez 20-25 minut, przez pierwszą połowę pieczenia zapiekanka powinna być przykryta pokrywką lub folią. 

Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Kasza gryczana jest moją ulubioną. Spróbuję to danie z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!