Dziś w krajach anglojęzycznych obchodzi się Shrove Tuesday, czyli Tłusty Wtorek. To taki odpowiednik naszego Tłustego Czwartku oznaczający ostatki - koniec karnawału. U nas zajadamy się wtedy pączkami czy faworkami, a w Anglii naleśnikami.
A wy jakie naleśniki preferujecie? Na słodko czy na słono? Zapraszam po przepis na słodkie naleśniki z gruszką.
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1-1,5 szklanki wody
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 280 g sera białego
- cukier do smaku
- trochę cynamonu
- 1 twarda gruszka
1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. W razie potrzeby zwiększyć ilość wody lub mąki, aby uzyskać właściwą konsystencję. Ciasto odstawić na 10-15 minut, by odpoczęło.
2. Z ciasta smażyć naleśniki (najlepiej na patelni naleśnikowej).
3. Zrobić nadzienie: ser rozdrobnić widelcem, dodać cynamon, cukier, a na końcu wmieszać gruszkę pokrojoną w kostkę. Łyżkę farszu nakładać na naleśniki, rozsmarować i złożyć w kopertę.
4. Naleśniki podsmażyć na złoto z obu stron. Podawać na ciepło. Ja na wierzch dodałam dżemu z cukinii.
Smacznego!!!
Wszystkie naleśniki uwielbiam. Na słodko i wytrawnie, pychota.
OdpowiedzUsuńBom dia a todos que a paz do Senhor Jesus Cristo estejam com todos vcs e cura para o mundo inteiro amém 🙏❤️🙌. Gratidão por mais um dia de vida e felicidades ❤️🌹💕
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie naleśniki ;)
OdpowiedzUsuń