Cudowny chlebek! Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać łyżką. Jedynie potrzeba czasu na wyrastanie ciasta. Proporcje już znam na pamięć :-) Polecam wszystkim!
Składniki (na keksówkę długości 30cm):
- 20g świeżych drożdży
- 100g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml ciepłej wody
- 170g mąki pszennej luksusowej (czasem daję pełnoziarnistą)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 100g ziaren słonecznika
- 50g pestek dyni
- 50g siemienia lnianego
- 20g sezamu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 50g orzechów włoskich
- dodatkowo olej do posmarowania formy
Sposób wykonania:
1. Przygotować dużą miskę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę krupczatkę i wymieszać. Dodać wszystkie ziarna i orzechy i zamieszać. Miskę przykryć folią i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
2. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i sól, wymieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
3. Przygotować foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto na chleb, znów przykryć i odstawić na 45 minut do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225st.C.
4. Wyrośnięty chleb z wierzchu delikatnie posmarować olejem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 225st. C, piec 5 minut, po czym zmniejszyć moc piekarnika do 185st. i piec ok 30-35 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i jeszcze dosłownie na 5 minutek włożyć do piekarnika na kratkę, by się przyrumienił.
5. Skąd wiadomo, że chleb w środku jest upieczony? Wystarczy postukać go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, to możemy mieć pewność, że jest upieczony.
Smacznego!!!
Źródło: Moniki smakołyki
O taki chlebek to zbawienie, muszę się w końcu przemóc i taki bochenek sobie upiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! ;)
Polecam. Taki chleb jest prosty w przygotowaniu!
UsuńBardzo zdrowy chlebek <3!
OdpowiedzUsuń