Pyszna przekąska. Idealna na różne uroczystości małe i duże ;-)
Składniki:
- duże plastry szynki konserwowej - ok 15 sztuk
- 100 g serka topionego naturalnego
- 400 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- 300ml rosołu lub innego bulionu
- 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
- do dekoracji: ugotowana marchewka z rosołu, oliwki, ewentualnie zielona pietruszka
Sposób wykonania:
1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę posiekać.
2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać starte pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
3. Rosół / bulion mocno podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia.
4. Każdy plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, potem farszem pieczarkowym i zwinąć w rulon. Ułożyć na półmisku. Na wierzch ułożyć plasterki gotowanej marchewki i oliwki. Można też dodać listki pietruszki, plasterki ugotowanego jajka - wedle uznania. Zalać ostrożnie tężącą galaretą. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!