Pyszne i szybkie ciasto, które łączy w sobie smak słodkiego kajmaku i kwaśnych wiśni. Wiśnie to mój dodatek, bo w oryginale ich nie było. Myślę, że świetnie nadawały by się również wiśnie z nalewki. Polecam!
Składniki (blaszka 24x28cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju lub stopionego masła
Masa kajmakowa:
- 1 puszka (400g) masy kajmakowej
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- Polewa:
- 100 ml śmietany 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- szklanka wiśni z syropu (ewentualnie świeżych wydrylowanych lub odmrożonych)
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180st.C przez ok 25-30 minut, po upieczeniu ostudzić.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać najpierw serek mascarpone, a potem masę kajmakową, zmiksować do połączenia składników. 1 łyżkę masy dodać do żelatyny, dokładnie wymieszać, dopiero potem dodać żelatynę z masą do pozostałej masy i zmiksować. Wyłożyć na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, by masa zaczęła tężeć. Następnie wyjąć z lodówki, na wiezch ułożyć wiśnie, można je lekko docisnąć.
3. Zrobić polewę, wszystkie składniki umieścić w rondelku, rozpuścić, ostudzić, a potem wyłożyć na wiśnie. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: Moja galeria smaku
Bardzo lubię takie połączenia smakowe, a że ciacho wygląda cudownie, to na pewno takowe upiekę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! ;)
A co zrobić z drugą połową biszkoptu? Mają powstać dwa takie same ciasta?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, pojawił się błąd. Biszkoptu nie kroimy. Już poprawiłam.
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuń