1 lutego 2021

Schab po cygańsku

Schab na sposób cygański już robiłam wielokrotnie, a zauważyłam, że nie mam go jeszcze na blogu. Polecam mięsko przygotowane w ten sposób, nie wymaga dużo pracy, tylko czekania aż się upiecze. Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 4-5 kotletów schabu
  • 3-4 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 10-15 dag sera żółtego
  • czosnek przepuszczony przez praskę lub granulowany
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, lekko posolić i popieprzyć, natrzeć czosnkiem.

2. Warzywa obrać, marchew pokroić w plasterki, a cebulę w półtalarki.

3. Naczynie żaroodporne wyłożyć najpierw połową marchewki i cebuli. Na warzywa wyłożyć plastry mięsa, a potem pozostałe warzywa. Całość oprószyć tartym żółtym serem, posmarować z wierzchu majonezem.

4. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st.C góra-dół. Piec około półtorej godziny, po czym zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20-30 minut. 

5. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, pieczywem lub ryżem.

Smacznego!!!




5 komentarzy:

  1. Aniu schabiki wyszły przepyszne, dziękuję za inspirację przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Może jakaś fotka do galerii? Pozdrawiam:-)

      Usuń
    2. Już zjedzony ze smakiem przez całą rodzinę, pyszności :) Może następnym razem zdążę ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!