Schab na sposób cygański już robiłam wielokrotnie, a zauważyłam, że nie mam go jeszcze na blogu. Polecam mięsko przygotowane w ten sposób, nie wymaga dużo pracy, tylko czekania aż się upiecze. Polecam serdecznie!
Składniki:
- 4-5 kotletów schabu
- 3-4 marchewki
- 1 duża cebula
- 10-15 dag sera żółtego
- czosnek przepuszczony przez praskę lub granulowany
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, lekko posolić i popieprzyć, natrzeć czosnkiem.
2. Warzywa obrać, marchew pokroić w plasterki, a cebulę w półtalarki.
3. Naczynie żaroodporne wyłożyć najpierw połową marchewki i cebuli. Na warzywa wyłożyć plastry mięsa, a potem pozostałe warzywa. Całość oprószyć tartym żółtym serem, posmarować z wierzchu majonezem.
4. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st.C góra-dół. Piec około półtorej godziny, po czym zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20-30 minut.
5. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, pieczywem lub ryżem.
Smacznego!!!
To musi być pychota.
OdpowiedzUsuńAniu schabiki wyszły przepyszne, dziękuję za inspirację przepisem :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Może jakaś fotka do galerii? Pozdrawiam:-)
UsuńJuż zjedzony ze smakiem przez całą rodzinę, pyszności :) Może następnym razem zdążę ;)
UsuńSuper☺️
Usuń