Próbowaliście już kiszonego kalafiora? Jeśli nie, to polecam! Można z niego zrobić sałatkę, zupę lub po prostu schrupać z obiadem lub solo. Dziś przepis na zupę - w smaku trochę przypomina ogórkową.
Składniki:
1 słoik kiszonego kalafiora (KLIK)
3 ziemniaki
1 cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/3 opakowania mrożonki bukietu jarzyn
bulion lub wywar
sól, pieprz
siekany koperek
ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy. Dorzucamy leż liść laurowy i ziele angielskie.
2. Kiedy Warzywa będą miękkawe, dodajemy mrożonkę i różyczki kiszonego kalafiora. Ilość zależy od tego jak kwaśną zupę lubimy. Dodajemy też wody z kiszonego kalafiora - ilość wedle smaku. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
3. Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!!!
Wygląda na zdrową zupę :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nic z kiszonym kalafiorem. A jak widać zupa wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę kalafiorową, ale takiej z kiszonego kalafiora jeszcze nie jadlam. świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy kiszonego kalafiora, więc jak dla mnie ciekawa, bo inna propozycja na zupę.
OdpowiedzUsuń