27 maja 2015

Zupa warzywna z kiszonym kalafiorem

Próbowaliście już kiszonego kalafiora? Jeśli nie, to polecam! Można z niego zrobić sałatkę, zupę lub po prostu schrupać z obiadem lub solo. Dziś przepis na zupę - w smaku trochę przypomina ogórkową.


Składniki:

1 słoik kiszonego kalafiora (KLIK)
3 ziemniaki
1 cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/3 opakowania mrożonki bukietu jarzyn
bulion lub wywar
sól, pieprz
siekany koperek
ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy. Dorzucamy leż liść laurowy i ziele angielskie.
2. Kiedy Warzywa będą miękkawe, dodajemy mrożonkę i różyczki kiszonego kalafiora. Ilość zależy od tego jak kwaśną zupę lubimy. Dodajemy też wody z kiszonego kalafiora - ilość wedle smaku. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
3. Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany koperek.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Nie jadłam nic z kiszonym kalafiorem. A jak widać zupa wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupę kalafiorową, ale takiej z kiszonego kalafiora jeszcze nie jadlam. świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam nigdy kiszonego kalafiora, więc jak dla mnie ciekawa, bo inna propozycja na zupę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!