O miodzie lub syropie z mniszka lekarskiego można pisać w samych superlatywach. Głównie jest znany z tego, że to bardzo dobry lek przeciwkaszlowy, ale ma również wiele innych cennych właściwości, o których nie będę tu pisała. Można znaleźć sporo informacji w internecie.
Składniki:
500 kwiatów mniszka lekarskiego
sok z 1 cytryny (w ostateczności można zastąpić 1 łyżeczką kwasku cytrynowego)
1 litr wody
1 kg cukru
Sposób wykonania:
1. Bardzo ważne: kwiaty mniszka zbieramy najlepiej w maju, ponieważ nie mają wtedy w sobie posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny suchy dzień, oczywiście z dala od dróg i pól uprawnych, aby uniknąć zatrucia pestycydami. Zebrane kwiaty rozkładamy na białym papierze, dzięki temu wszelkie owady szybko "wyemigrują".
2. Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy przez ok 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny.
3. Następnego dnia wywar odcedzamy przez gazę, dodajemy do wywaru cukier i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
4. Gotowy syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
5. Syrop zmieni konsystencję na gęstszą pod koniec gotowania lub po wystudzeniu. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiczki miodu.
Smacznego!!!
Kwiaty
mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są
najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy.
Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy
kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają
najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu
kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej
będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html
Kwiaty
mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są
najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy.
Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy
kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają
najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu
kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej
będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html
Kwiaty
mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są
najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy.
Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy
kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają
najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu
kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej
będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html
Jest doskonały!
OdpowiedzUsuńciekawa jestem do czego można wykorzystać taki syrop
OdpowiedzUsuńTaki syrop ma przede wszystkim właściwości lecznicze. Jak już pisałam, jest sporo wiadomości w internecie. Wystarczy poszukać. Polecam np tu http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html
UsuńWłaśnie go gotuję i mam pytanie czy gotujemy pod pokrywką czy bez niej?
OdpowiedzUsuńGotujemy bez przykrycia.
UsuńA mi sie skarmelizowal.
OdpowiedzUsuńWiele osób korzysta z medycyny komplementarnej w celu łagodzenia objawów chorób przewlekłych, redukcji stresu i poprawy ogólnego stanu zdrowia.
OdpowiedzUsuń