Popularność mojego sosu pieczarkowego na blogu jest nie do przebicia. W statystykach jest to najczęściej poszukiwany przepis na blogu, najchętniej komentowany i z przepisu skorzystała już rzesza ludzi. Nie sądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :)
Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy. Wyszedł pyszny. Polecam!
Składniki:
20 dag pieczarek
1 cebula
1,5 szklanki wody
sól
pieprz
odrobina cukru
garść siekanego koperku
1,5 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki.
2. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy.
3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy.
Smacznego!!!
Nie dziwię się, bo ja też lubię oba sosy. Jak pomyślę o ich smaku to już mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńO koperku jeszcze nie dodawałam.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie;)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sos :)
OdpowiedzUsuńKoperek ożywia smak!
OdpowiedzUsuńCzy moge zastapic smietane jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, ale chyba można.
Usuń