Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek):
125 g masła
180 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka konfitury morelowej
1,5 łyżeczki żelatyny
cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy mikserem do połączenia się składników, po czym przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
2. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka, a w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut).
3. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Ala piecze i gotuje
Uroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, uwielbiam takie ciasteczka:))
OdpowiedzUsuńSmaczne, ładne a co najważniejsze takie ... domowe :)
OdpowiedzUsuńŚliczne Wam wyszły te ciasteczka. Mam nadzieję, że smakowały. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA i owszem, smakowały :)
UsuńPozdrawiam!
Takie kruche ciasteczka są świetne i delikatne;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka!!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasteczka. I na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka, a pewnie ile radochy było przy robieniu:))
OdpowiedzUsuńWyglądają fantstycznie, jak z cukierni:) Na pewno muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie:)
Dziękuję ☺️
UsuńA ja zrobiłam je w wersji bożonarodzeniowej, gwiazdki, choinki, reniferki😁 pyszniutkie!
OdpowiedzUsuńFantastycznie❤️
Usuń