Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Farsz:
500 g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
olej
przyprawa do pizzy
ser żółty
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy, aż podrosną.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem .
4. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem.
6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut.
Smacznego!!!
Pieczarki do pizzy ... to najlepszy farsz.
OdpowiedzUsuńPizza nie może u mnie obyć się bez pieczarek. Czekam na wpis w akcji ;)
OdpowiedzUsuńJuż zgłoszony :)
UsuńCzekam na więcej zatem teraz :P
UsuńMuszę też kiedyś spróbować sama zrobić taką pizzę! Twoja wygląda wybornie ;)!
OdpowiedzUsuńsmacznie; )
OdpowiedzUsuńja najbardziej lubię pizzę w oryginalnym włoskim stylu:)
pizza włoska
drożdze rozpuscic w wodzie cukrem i mlekiem czy mąką
OdpowiedzUsuń...i mąką :)
Usuń