Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
pół kilo truskawek
1 kostka margaryny
gęsty ugotowany budyń na mleku
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
tężąca galaretka truskawkowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu
kilkanaście truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ubić pianę z białek, dodać po jednym żółtku, cukier, następnie mąkę i proszek i delikatnie całość zamieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36x24cm). Piec ok. 35 minut w 180 st. C.
2. Przygotować krem: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać zimny budyń i całość połączyć.
3. Część truskawek do kremu rozgnieść widelcem, a resztę pokroić w kawałki. Dodać najpierw rozgniecione truskawki, wymieszać, a następnie truskawki w kawałkach i jeszcze raz całość zamieszać.
4. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Rozłożyć 3/4 kremu, przełożyć drugim biszkoptem, następnie dać resztę kremu. Umyte truskawki przekroić na pół, ułożyć na wierzchu i całość zalać tężącą galaretką truskawkową. Schować do lodówki.
Smacznego!!!
jadłam podobne ciacho w miniony weekend na gościnie :) to prawda, jest wspaniałe :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńŚwietne, zapiszę sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi bardzo podobne;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to ciacho, pycha :-)
OdpowiedzUsuńPołączenie biszkoptu i truskawek - pychotka :)ja robię zdecydowanie zbyt rzadko
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego przepisu szukałam:) Dziękuje:)
OdpowiedzUsuńŻyczę udanych wypieków!
UsuńNa ilu wymiarową brytwanke jest podany ten przepis?
OdpowiedzUsuń36x24 cm
Usuńhej a czy z mrozonych truskawek tez można zrobić pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMrożone owoce w galaretce jak najbardziej tak, ale czy w masie? Musiały by być chyba dobrze odmrożone, by nie puściły za dużo wody. Nigdy tak nie robiłam.
UsuńCzy moge zamiast takiego budyniu zrobić budyń waniliowy ?
OdpowiedzUsuńZamiast jakiego budyniu? Smak budyniu jest obojętny, ale najlepszy jest waniliowy lub śmietankowy.
Usuń