Składniki:
Ciasto:
2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1,5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
0,5 kg truskawek
(jeśli używamy mrożonych owoców to pamiętajmy, że nie można ich rozmrażać przed przygotowaniem)
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć truskawkę i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt.
2. Gotować w dużej ilości osolonej wody od momentu zawrzenia wody przez ok. 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami - u mnie topione masełko i cukier. Można też podać ze zrumienioną bułką tartą z masłem lub polane śmietaną i posypane cukrem.
SMACZNEGO :)
uwielbiam knedle z truskawkami :)))
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńpyszności :) nie myślałam jeszcze o obiadku, ale już wiem co zrobię :)
OdpowiedzUsuńkocham knedle z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńJak u mamy :)
OdpowiedzUsuńKnedle! Uwielbiam i tak dawno nie jadłem. Moje ulubione to właśnie z truskami lub ze śliwkami ,sam nie mogę się zdecydować :) Pyszota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle, ale najbardziej to chyba ze śliwkami, pycha :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy nie robiłam knedli z truskawkami...zawsze nadziewamy śliwką ;)
OdpowiedzUsuńMuszę przeforsować w tym roku truskawkowy pomysł bo wygląda smakowicie!