Składniki:
główka młodej kapusty
pół pęczka koperku
woda
3 łyżki posiekanej cebuli dymki
sól do smaku
+ zasmażka: 3 łyżki masła i 1,5 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do 1/4 objętości kapusty). Solimy do smaku. Dusimy, aż kapusta będzie niemal cała w wodzie.
2. Dodajemy koperek i szczypior z cebuli, gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
3. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Podane składniki są "na oko" - mniej więcej z takich ilości składała się moja zasmażka. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i delikatnie całość podsmażamy.
4. Zasmażkę mieszamy z kapustą.
5. Podajemy na ciepło - choć podjadana na zimno też smakuje :)
Smacznego!!!
Robię identyczną;)
OdpowiedzUsuńooo młoda kapusta to coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że smakuje :)
OdpowiedzUsuńKapusta smakuje rewelacyjnie, jeszcze nie raz do niej wrócę :)
UsuńDziś była u mnie na obiad, tyle, że bez cebuli. Uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńnie dajecie octu winnego ew. sok z cytryny?
OdpowiedzUsuńosobiście nigdy nie dodawałam żadnego z wymienionych przez Ciebie dodatków, robię dokładnie tak jak podałam w przepisie
UsuńUwielbiam taką kapustkę, moja mama i ja dodaję do takiej kapustki zielone guguły agrestu dla zakwaszenia, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młoda kapustkę na ciepło,a kupiłam już w Lidlu i właśnie gotuję tylko ja na koniec zakwaszam odrobiną cytryny.
OdpowiedzUsuńCo to są te dudki cebuli ??
OdpowiedzUsuńTo po prostu zielona cebulka (szczypiorek młodej cebuli)
UsuńPysznie wygląda ta kapustka..
OdpowiedzUsuń