Składniki:
2-3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
oczyszczony i pokrojony w kawałki rabarbar (ok. 1 szklanka)
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać olej i śmietanę.
2. Do gładkiej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blachę, ułożyć rabarbar na wierzchu.
4. Piec przez ok. 35 minut w 160 st. C.
5. Nas koniec dodam, że robiłam to ciasto w małej blaszce.
Smacznego :)
mmm... cóż za rabarbarowe pyszności :)))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta. Chętnie wypróbowałabym go z dodatkiem kwaśnych jabłek;)
OdpowiedzUsuńJakbym widziała ciasto mojej Mamy! Poprostu placek z owocami, najlepszy!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię rabarbar, pycha ciasto:)
OdpowiedzUsuńwszystkie ciasta z rabarbarem są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPycha z rabarbarem mniam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam.Ciasto bardzo dobre /dałam tylko trochę więcej rabarbaru/,długo jest wilgotne i robi się je naprawdę szybko.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozostawienie komentarza!
UsuńPozdrawiam!
Czy użyła pani śmietany kwaśnej czy słodkiej?
UsuńKwaśnej.
Usuń