22 maja 2012

Surówka z kalarepy

Przepis banalnie prosty. A poprzez dodanie rodzynek lub zmiażdżonego ząbka czosnku powstają nam dwie różne surówki z kalarepy - na słodko lub na ostro. Zrobiłam w wersji podstawowej.


Składniki:

2 kalarepy
4 marchewki
1 duże jabłko
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1. Kalarepę obieramy, trzemy na tarce jarzynowej, delikatnie solimy i odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu odciskamy kalarepę z nadmiaru soku.
2. Obieramy marchew i jabłko i ścieramy na tarce. Dodajemy do kalarepy. Całość mieszamy i doprawiamy.
3. Na tym możemy zakończyć lub też zrobić jak wspominałam wcześniej, czyli dodajemy rodzynki, jeśli chcemy mieć surówkę na słodko. A jeśli dodamy 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku powstanie nam surówka z kalarepy na ostro.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. tak tak tak chce spróbować obie wersje :P
    Pozdrawiam
    Jadzia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalarepę bardzo lubię, chociaż rzadko ją kupuję. W surówce jest pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne te twoje przepisy
    obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!