Przepis banalnie prosty. A poprzez dodanie rodzynek lub zmiażdżonego ząbka czosnku powstają nam dwie różne surówki z kalarepy - na słodko lub na ostro. Zrobiłam w wersji podstawowej.
Składniki:
2 kalarepy
4 marchewki
1 duże jabłko
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Kalarepę obieramy, trzemy na tarce jarzynowej, delikatnie solimy i odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu odciskamy kalarepę z nadmiaru soku.
2. Obieramy marchew i jabłko i ścieramy na tarce. Dodajemy do kalarepy. Całość mieszamy i doprawiamy.
3. Na tym możemy zakończyć lub też zrobić jak wspominałam wcześniej, czyli dodajemy rodzynki, jeśli chcemy mieć surówkę na słodko. A jeśli dodamy 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku powstanie nam surówka z kalarepy na ostro.
Smacznego :)
tak tak tak chce spróbować obie wersje :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jadzia :)
Kalarepę bardzo lubię, chociaż rzadko ją kupuję. W surówce jest pyszna;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne te twoje przepisy
OdpowiedzUsuńobserwuje:)
Dziękuję za miły komentarz :)
Usuń