Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Na farsz:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków1/2 kg białego sera
1 duża cebula, lub dwie
pieprz, sól
odrobina suszonej mięty (opcjonalnie - polecam!)
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto - ma wyjść miękkie i elastyczne.
2. Przygotowujemy farsz: ugniecione ugotowane ziemniaki mieszamy z rozdrobnionym twarogiem, dobrze zrumienioną cebulą i pieprzem. Starannie całość mieszamy.
3. Z ciasta wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy z topionym masłem lub skwarkami. Możemy też odsmażyć pierogi na patelni.
Smacznego :)
Witam, ile pierogów wychodzi z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńWitam, zazwyczaj wychodzi mi ok 50-55 sztuk średniej wielkości pierogów :)
UsuńTo sa moje ulubione pierogi:-)
OdpowiedzUsuńRuskie są najlepsze! :) Ja podaję ze smażoną cebulką (ale nie na maśle, tylko na oleju rzepakowym, bo tak jest zdrowiej dla serca) ale nigdy nie wpadłam na to, żeby dodać do nich mięty. Nie potrafię sobie wyobrazić tego smaku :)
OdpowiedzUsuńMięta dodaje świeżości pierogom - są naprawdę pyszne!
UsuńRuskie zawsze wygrywają w moim repertuarze pierogowym. Z miętą jeszcze nie próbowałam. Polecam smażone posypane chilli i parmezanem ;)
OdpowiedzUsuńa ja do ruskich dodaje cebulke smazoną a podaje z boczkiem :) polecam pycha
OdpowiedzUsuńTeż rumienię cebulkę, a najbardziej lubię podane ze skwarkami, mniam!!!
Usuńzrobiłam :) wyszły pyszne, ale nie wiem jakie to są średnie bo wyszły mi 43 pierogi :) wydaje mi się średnie ;p
OdpowiedzUsuńTo jakieś 10 pierogów mniej niż mi zazwyczaj wychodzi. Robię niewielkie pierogi, ale lubię dużo farszu. Ostatnio wyszło mi 77, tylko ciasta miałam ociupinkę więcej :) Pozdrawiam!
Usuńmusi być więcej ziemniaków tak w stosunku 3 do 2 a nawet 3 do 1 i więcej cebulki -tylko podrumienionej-nie spalonej- wlać wraz z częścią oleju ,na którym się smażyła -super nadzienie pieprz i sól i koniec przypraw.
OdpowiedzUsuńciasto też tak robię -na 1 kg mąki 2 jaja reszta tak samo przeważnie daję kawałeczek masła lub margaryny i prawie gorącą wodę TERRA
A ja ruskie gdy są bardzo serowe, dlatego najczęściej robię pół na pół :)
UsuńDo pierogów ruskich nie daje się mięty to jest ich okaleczenie. Miętę daje się do pierogów z twarogiem na słodko.
OdpowiedzUsuńCo za bzdura. Pierwszy raz slysze o miecie w pierogach na słodko. To musi byc niesmaczne.
UsuńWitam. Kto do ruskich dodaje miętę.To jest profanacja pierogów. Można dodać garstkę kiszonej sparzonej i zsiekanej kapusty /ale nie koniecznie/. Ja osobiście nie daję ale nigdy miętę. Miętę dodaje się do pirogów z twarogiem na słodko. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOwszem daje czasem miete ale rzadko bo dzieci nie lubie. A dodanie kapusty do pierogow ruskich to dopiero profanacja. To juz zdecydowanie nie ruskie. . .
Usuń