Tak fajnie ponacinane i upieczone ziemniaczki widziałam już na kilku blogach. Udało mi się w końcu zmobilizować i przygotować te cudaki. Wyszły super!!! Były bardzo smaczne!!! Przyprawiłam je na swój sposób.
Składniki:
ziemniaki - ilość dowolna - ważne żeby były mniej więcej takiej samej wielkości, by wszystkie się ładnie upiekły
pieprz
sól
przyprawa do ziemniaków
oliwa
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki nacinamy z jednej strony, tak aby ich całkowicie nie przeciąć.
2. Przyprawiamy solą, i pieprzem, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
3. układamy w naczyniu, np. żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy przez ok. 1,5 godziny w 180st.C. Długość pieczenia zależy też od wielkości ziemniaków, dlatego ja użyłam niewielkich.
4. Ziemniaki po upieczeniu są miękkie i bardzo aromatyczne. Podałam je do pieczonych udek.
Smacznego :)
Pychotka, uwielbiam takie pieczone ziemniaki, a zwłaszcza z ogniska :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pieczone ziemniaki:) jednak zawsze jak je przygotowywałam, to przedtem gotowałam je, aby było lekko miękkie, wtedy odcedzałam i wykładałam na blachę, potem kropiłam oliwą i posypywałam przyprawą; jednakże, gdy następnym razem będę robiła pieczone ziemniaki wypróbuję Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuń