Strony

28 maja 2012

Ciasto z truskawkami i galaretką

Uwielbiam to ciasto - robię je co roku, kiedy już pojawiają się truskawki. Polecam!


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
pół kilo truskawek
1 kostka margaryny
gęsty ugotowany budyń na mleku
1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
tężąca galaretka truskawkowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu
kilkanaście truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ubić pianę z białek, dodać po jednym żółtku, cukier, następnie mąkę i proszek i delikatnie całość zamieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36x24cm). Piec ok. 35 minut w 180 st. C.
2. Przygotować krem: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać zimny budyń i całość połączyć.
3. Część truskawek do kremu rozgnieść widelcem, a resztę pokroić w kawałki. Dodać najpierw rozgniecione truskawki, wymieszać, a następnie truskawki w kawałkach i jeszcze raz całość zamieszać.
4. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Rozłożyć 3/4 kremu, przełożyć drugim biszkoptem, następnie dać resztę kremu. Umyte truskawki przekroić na pół, ułożyć na wierzchu i całość zalać tężącą galaretką truskawkową. Schować do lodówki.


Smacznego!!!
 

13 komentarzy:

  1. jadłam podobne ciacho w miniony weekend na gościnie :) to prawda, jest wspaniałe :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, zapiszę sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia robi bardzo podobne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne to ciacho, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie biszkoptu i truskawek - pychotka :)ja robię zdecydowanie zbyt rzadko

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie tego przepisu szukałam:) Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ilu wymiarową brytwanke jest podany ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. hej a czy z mrozonych truskawek tez można zrobić pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone owoce w galaretce jak najbardziej tak, ale czy w masie? Musiały by być chyba dobrze odmrożone, by nie puściły za dużo wody. Nigdy tak nie robiłam.

      Usuń
  9. Czy moge zamiast takiego budyniu zrobić budyń waniliowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast jakiego budyniu? Smak budyniu jest obojętny, ale najlepszy jest waniliowy lub śmietankowy.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!