Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3-4 ziemniaki
3 pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
1 cebula
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz, sól
dowolny wywar (u mnie ze skrzydełek)
siekany koperek
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy i myjemy.
2. Pokrojone dowolnie ziemniaki, marchewkę, cebulę i pietruszkę wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękkie.
3. W międzyczasie szatkujemy kapustę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dowolnie kroimy.
4. Kapustę dodajemy do zupy. Potem dodajemy pomidory, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy zupę posypaną siekanym koperkiem.
Smacznego :)
Taka zupka to mój "przedszkolny" smak :) Mama zawsze pod koniec dodawała mi do talerza łyżkę oleju rzepakowego - nabierała lekko kremowej konsystencji i dostarczała kwasów omega-3 :) samo zdrowie, choć jako dziecko tego nie doceniałam ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym sezonie nie robiłam , a warto , bo to smaczna zupka.
OdpowiedzUsuńA ja już mam ochotę, ale nie mam swojej kapusty, jak tylko urośnie, to zrobię :)
UsuńZe smakiem zjadłabym taką zupkę..
OdpowiedzUsuńWywar tz co dodac? Same skrzydełka? I ile?
OdpowiedzUsuńTzn wywar ugotowany na 3-4 skrzydełkach, ilość wedle uznania - 3-4 litry, zależy ile chcemy uzyskać gotowej zupy
Usuń