1 lipca 2020

Kurczak duszony w młodej kapuście

Pyszny sezonowy obiad. Można jeść solo lub z dodatkami - u nas akurat były to młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka.


Składniki:

pół główki młodej kapusty (800 g)
500 g piersi z kurczaka
1 cebula
olej
siekany koperek
siekany szczypiorek
1 łyżeczka cukru
siekane świeże oregano
sól
1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób wykonania:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i odstawić na chwilę do lodówki.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać mięso z kurczaka, smażyć do zrumienienia, po czym dodać posiekaną cebulkę.
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz cukier, sól.
4. Dusić całość do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać oregano, szczypiorek, koperek i ocet jabłkowy, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Smacznego!


Źródło: Domogród

1 komentarz:

  1. Takiego dania jeszcze nie przyrządzałam, więc chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!