Pyszny sezonowy obiad. Można jeść solo lub z dodatkami - u nas akurat były to młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka.
Składniki:
pół główki młodej kapusty (800 g)
500 g piersi z kurczaka
1 cebula
olej
siekany koperek
siekany szczypiorek
1 łyżeczka cukru
siekane świeże oregano
sól
1 łyżeczka octu jabłkowego
Sposób wykonania:
1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i odstawić na chwilę do lodówki.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać mięso z kurczaka, smażyć do zrumienienia, po czym dodać posiekaną cebulkę.
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz cukier, sól.
4. Dusić całość do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać oregano, szczypiorek, koperek i ocet jabłkowy, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Smacznego!
Źródło: Domogród
Takiego dania jeszcze nie przyrządzałam, więc chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!